logo

В Деня на българската писменост и култура открихме възстановения паметник на големия дарител Димитър Кудоглу

24-05-2023

В Деня на българската писменост и култура, открихме възстановения паметник на големия дарител Димитър Кудоглу в Цар Симеоновата градина.
Бронзовият бюст на Благодетеля на Пловдив се намира в югоизточния край на градината, а възстановяването му е по идея на неговите наследници и на Общината.
Предложението за възстановяването на паметника беше гласувано единодушно от Общински съвет-Пловдив миналата година.
Стотици граждани почетоха събитието днис, сред тях бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, областният управител д-р Ангел Стоев, почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, заместник-кметовете Пламен Панов и Георги Титюков, общинските съветници от "Кауза България" Румяна Толова и Константин Георгиев, ректорите на Медицински университет, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, УХТ и Аграрен университет, общественици и културни дейци.
Финансовите средства за изпълнението на проекта са дарени от наследниците на Димитър Кудоглу. На откриването присъстваха представителите на семейството - Петър и Нели Братанови, адв. Пенчо Братанов и Петър Братанов-младши.

Обратно

Галерия