logo

24 април - почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид

24-04-2023

Всяка година на 24 април арменците по всички краища на света отбелязват една от най-трагичния епизод в своята история – масовото им депортиране от родните места в пределите на Османска Турция и безжалостното унищожение на над милион и половина невинни жертви, без оглед на пол и възраст.
Извършеното през 1915 година масово унищожение на арменците в Турция е типичен пример за геноцид, определен от Общото събрание на ООН като най-тежкото престъпление срещу Човечеството.
Презмесец октомври 2007 г. Общински съвет – Пловдив беше първата официална институция, която призна геноцида над арменския народ и във втора точка от решението си призова Народното събрание на Република България да приеме аналогично на това решение.
След този прецедент, през 2008 г. множество общински съвети последваха примера ни.
Предложението за признаването на геноцида над арменския народ стратегически беше внесено за разглеждане в последната за мандат 2003 – 2007 г. сесия на Общинския съвет от Постоянната комисия по Младежки дейности, международни отношения и евроинтеграция, председател на която беше Едуард Сарафян от "Кауза България".
В последните години имаше опити за отмяна на това предложение, но досега винаги сме успявали да ги спрем.
Ние вярваме, че злото трябва да бъде наричано с истинските му имена и убийствата и прогонването на милиони невинни човешки същества е геноцид и нищо друго.
За съжаление, 108 години по-късно вече знаем, че хората трудно се учат от чуждите трагедии. За пореден път сме свидетели на война срещу мирно население и многомилионна бежанска вълна в Европа. Тя стигна и до нашите врати, точно както арменските бежанци преди повече от век.
Групата на "Кауза България" в Общинския съвет, както и председателят на партията и зам. кмет по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков направихме всичко възможно Пловдив да запази заслуженото си име на гостоприемен към бежанците, космополитен град. Това, ние, пловдивчани със сигурност сме научили - има времена, в които за човечност и морал не се говори в пожелателно наклонение, а просто се действа!
Благодарим ви, добри хора на Пловдив!
Благодарим от името на всяка "отломка" от всеки "храбър народ мъченик", намерила втори дом и родина под тепета на хилядолетния ни град.

Обратно

Галерия