logo

Румяна Толова: Решението ни за компенсации на превозвачите ще бъде в защита на обществения интерес, а не на няколко частни фирми

10-09-2021

Интервю на Искра Койчева от „Дарик“

 

Искра Койчева: Как може да се спре това ежегодно „извиване на ръце“ от страна на транспортните фирми, защото всички знаем, че Пловдив не може да остане без градски автобуси и тази сага с ежегодните финансови претенции на превозвачите продължава години наред?

    Всички знаем какви са проблемите с градския транспорт в Пловдив. Ние, като общински съветници, постоянно, в нашите приемни дни, имаме оплаквания за нередовното разписание, за грубото и арогантно отношение от страна на шофьорите и кондукторите, за това че хората чакат по 20-30 мин. на спирките дори и в студено време и това е изключително голям проблем. Преди всичко искам да кажа, че „Кауза Пловдив“ ще вземе решение, което изцяло е в защита на обществения интерес, а не в интерес на няколко частни фирми, като ще вземем предвид и исканията на превозвачите, защото няма фирма, която да работи или да иска да работи на загуба. 2 милиона лева обаче са една изключително голяма сума. Досега толкова голяма компенсация на превозвачите в годините не е била отпускана, поне от времето, откакто аз съм общински съветник и тепърва предстои да се запознаем с предложението, което ще направи кметът Здравко Димитров. За нас е изключително важно да видим как точно е формирана тази сума, защото разбирате, че няма как в публичното пространство да се каже: „Ето трябва да се отпуснат 2 милиона на превозвачите иначе спират услугата „градски транспорт“ и всички съветници да кажат: „Да, разбира се, ще го подкрепим.“ Много е важно да погледнем анализа за състоянието на градския транспорт към момента за това какво се е случило през изминалата година и дали този период на компенсация обхваща само тази година, т.е. да се разбере какъв е периодът. Аз лично не знам. От медиите разбрах, че ще бъде направено такова предложение. Никой не се е свързал с групата на „Кауза Пловдив“, за да предостави някаква информация. Предполагам и се надявам, че преди сесията, в разумен срок, това ще бъде направено. Трябва да погледнем какви са претенциите на превозвачите. Знаете, че срещата беше единствено и само между общината и превозвачите. Общински съветници на нея не са присъствали. Така че, към момента, ние не сме запознати с параметрите, на база на които е взето това решение да се отпусне компенсация от 2 милиона лева. Това е доста сериозна сума за бюджета на Общината.

Искра Койчева: Смятате ли, че трябва да има компенсация от държавата заради Ковид пандемията?

    Разбира се, имало е и предходни години компенсация от държавата. Трябва и в настоящия момент да бъде потърсена такава подкрепа, но пак искам да обърна внимание на следното - независимо дали компенсацията ще бъде от държавата или от общината – това са парите на данъкоплатците, но просто са влезнали под различна форма в различна структура.

    Даването на пари „на парче“, всеки път, когато някой от превозвачите решава, че ще дойде и както казвате Вие ще „извива ръцете“ на Общината няма да доведе в никакъв случай до решаване на проблемите. Според мен даже още повече може да ги задълбочи. За нас е изключително важно да видим анализа, на база на който можем да направим преценка доколко тези претенции са реални, защото 2 милиона е една сума, казана в медийното пространство, но как е определена сумата да е 2 милиона, а да не е 1,5 милион или 1 милион, или 3 милиона?

    Всеки един човек, занимаващ се с частен бизнес, когато сключва толкова дългосрочен договор, е редно да го сключи с презумпцията,  че финансовата и икономическата обстановка в страната се променят. Нека да бъдем коректни. Да, намалява пътникопотока и самите превозвачи признават, че са намалили драстично качеството на услугата, но също така, преди няколко месеца, цената на горивото беше много по-ниска, а рейсовете се движеха с празнично разписание. Съответно, ако тяхната печалба е намаляла, то до някаква степен и разходите са намалели.

Искра Койчева: Може ли градският транспорт да стане общински или вече е късно, защото може би това е голямата грешка, която се случи? В момента Пловдив поради липса на Общинско предприятие не може да кандидатства по нито една европрограма за нови автобуси, вкл. и за екологичен транспорт. Това, което направиха други големи градове.

    Да, наистина. Другите големи градове се вълзползаха от оперативните програми и качеството на градския им транспорт е много добро. Един такъв пример е Бургас. Останах възхитена и от услугите, и от точността на техните автобуси. Никога няма да бъдат закъснели стъпки в тази посока, но те трябва да започнат незабавно. Очаквах и се надявах, че още от началото на мандата ще започне да се работи в посока създаване на общински градски транспорт и се надявам, че до края на този мандат ще видим стъпки в тази посока. Да, това е много трудно и скъпо за Общината. Освен закупуването на автобуси трябва да има база, в която те да бъдат обслужвани. Не смятам, че до 2-3 години ще се случи чудо, но очаквам някой ден Пловдив да има общински градски транспорт и хората да са спокойни и да не се притесняват дали на другия ден ще имат с какво да отидат на работа, защото превозвачите са решили да спрат да работят.                                                                                                 

Това, което аз мога да гарантирам, е че в конкретния случай, групата на „Кауза Пловдив“  тя ще вземе решение изцяло в защита на обществения интерес.

Обратно

Галерия