logo

28 февруари-Международен ден на редките болести

28-02-2023

На 28 февруари отбелязваме Международния ден на редките болести, който по традиция се провежда в последния ден на месец февруари. Десетки разноцветни балони полетяха в небето. Пуснаха ги учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника и Професионална гимназия по битова техника.
Преди това в изложбена зала "2019" бяха наградени студенти от медицинските университети в страната, взели участие във фотоконкурс на тема „Редките нюанси в палитрата на живота“.
Фотоконкурсът е организиран от Института по редки болести и Асоциация на студентите медици – Пловдив, с подкрепата на Национален алианс на хора с редки болести и Община Пловдив. Идеята му е да допринесе за по-доброто познаване и разбиране на редките заболявания. В събитието взеха участие студенти от всички Медицински факултети в страната, българско и чуждоезиково обучение. Постъпиха 69 авторски снимки от медици, дентални лекари и рехабилитатори.
Жителите на град Пловдив ще имат възможността да покажат своята съпричастност към хората с редки болести като посетят фотоизложбата до 12.03.2023г. на площад Римски стадион.
Медицинската наука е открила между 5 000 и 8 000 отделни редки заболявания, които засягат между 6% и 8% от населението. 75% от пациентите с редки болести по света са деца. Общият брой на пациентите с редки заболявания в ЕС е между 27 млн. и 36 млн. души. В България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест.

Обратно