Връзка с нас
К. Георгиев
Е. Сарафян

ПП "КАУЗА БЪЛГАРИЯ" отваря листите си за гражданите

02/04/2013

Кауза България е партията, която отвори на 100%   листите си за представителите на гражданското общество. Днес стартират първите граждански избори в България, организирани от гражданско движение „Днес”.

Преди дни Гражданско движение “ДНЕС” изпрати писма до всички партии с искане да осигурят 100% от своите листи за избрани от гражданския вот кандидати. Единствената партия, която откликна на този призив, е “Кауза България”, обявиха днес представители на партията и на движение “ДНЕС” на съвместна пресконференция. „Кауза България“ прие без намеса при подреждането да предостави 100% от листите си на избраните от гражданския вот!“, обяви Анжелика Цокова.

 “Тъжната, дори бих казала чудовищната, равносметка е – една единствена партия от всички 48 имаше мъжеството да се откаже от възможността да вкара чисто партийни кандидати. Само една партия се осмели да наруши статуквото и да даде възможност на хората реално да участват във властта. Не мога да не видя символика в името на партията - “Кауза България”, коментира Анжелика Цокова от движение „ДНЕС“ в присъствието на популярни личности, членове на движението като проф. Чавдар Николов, Ваня Щерева и Дани Милев.

 “Кауза България” нямаше как да остане безучастна пред исканията на хората за смяна на старите политически муцуни с нови морални и експертни лица. Решихме да замълчим, за да дадем възможност гражданите да кажат кои са достойните хора и каузи, зад които си струва да застанеш и да отстояваш”, допълни Георги Титюков, председател на партия “Кауза България”.

Гражданските избори ще се провеждат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. Номинации ще могат да се правят  до 3 април. Вече са сформирани над 100 пункта в цялата страна. Локациите вече са обявени във Фейсбук и сайта на „ДНЕС”. Изборите ще се проведат на 4 април в общините и на 5 април в областите, където гражданите сами чрез избор ще подредят листите за съответния Многомандатен избирателен район. 

Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент. От Гражданско движение „ДНЕС” заявиха, че нямат политически амбиции и в този смисъл няма да подкрепят на изборите никоя политическа партия.

Изрично бе подчертано, че кандидатите за народни представители ще бъдат само и единствено представители на гражданите. Листите са за гражданите, те да си изберат и подредят хората, които имат качества и ще защитават интересите им!

  За по-добрата организация и провеждане на номинациите и изборите в общините, в които ще има такива, ще се сформират граждански комисии от авторитетни и познати граждани.

 Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам.-министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници на бившата ДС.

 Преброяването на гласовете и подреждането на листите ще става на открити събрания пред всички присъстващи граждани и медии, след това ще се състави и протокол.

 За да гарантира прозрачността на изборите, “ДНЕС” инициира сформиране на “Борд за гражданско доверие”. За участие в него ще бъдат поканени експерти в различни области на икономическия и обществения живот. Функцията на борда е да съблюдава спазването на демократичните принципи при излъчването на кандидатите за граждански представители в 42-то НС, както и честното и прозрачно провеждане на изборите, които ще определят окончателните кандидати. Експертите започват паралено и подготовка на гражданска платформа, в която гражданите от цялата страна ще могат, чрез приемните на „ДНЕС”, да дават своите идеи и предложения до деня на изборите – 12 май. Предложенията ще бъдат приемани от юристи - доброволци и експертите на движението, които също ще участват в БОРДА.

  Гражданската платформа ще бъде съставена изцяло на база исканията на хората, като експертите ще ги формулират и прецизират на основание – изпълнимост, родолюбивост, насоченост към интересите на хората, а не на монополите и олигархията. Гражданската платформа ще бъде в основата на политиката и на гражданските листи.

 

 

Пунктове за номинации за Пловдив и областта:

Пловдив , район Запад ул. Х.Димитър 40

  Пловдив, район Тракия ул. Мали Богдан 15-17

  Пловдив, район Централен Приемната на „ДНЕС”, ул. Опълченска 13

  Пловдив, район Север ул. Гонда вода, пред пенсионерския клуб

  Съединение Площада до общината

  Карлово Площада до общината

 Сопот Площада до чешмата

  Асеновград Площада до „Арт кафе“

  Лъки Площада до църквата

  Куклен Площада до общината

  Марица Пловдив, пред община Марица

  Родопи Пловдив, пред община Родопи

За повече информация:

www.dnes-bg.org

 Назад