Връзка с нас
К. Георгиев
Е. Сарафян

Интервю с Георги Титюков - председател на ПП"Кауза България"

25/04/2013

В началото на месеца една партия отвори изцяло листите си за граждани. Така за първи път в историята на България станахме свидетели на граждански избори. Нещо повече, партията, която се реши на този смел и безпрецедентен ход в българската политика - “Кауза България“ - се отказа и от своята политическа платформа.

 

Георги Титюков
Георги Титюков Facebook

В листите на партията бяха включени граждани, избрани от други граждани. Инициативата беше на движение “ДНЕС“. С председателя на партия “Кауза България“ Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив по върпросите на младежта и спорта - разговаря кореспондентът ни в Пловдив Ивайло Атанасов.

 

“Движение “ДНЕС“ ни бяха написали официално писмо, което ние получихме. В последствие разбрахме, че са написали писма и на още 48 партии, с призив, тези партии да предоставят на 100% листите си за граждани. В тях да има само граждани, да няма хора от ръководството на партията, хора, които са били министри, зам.-министри...

 

Седем-осем партии са се свързали с тях, но ПП “Кауза България“ е била единствената, която се е съгласила на 100% да предостави листите си гражданите“.

 

Проведените предварителни граждански избори се състояха в 118 общини на 5 април.

 

Георги Титюков отговори и на твърде интересния въпрос за предизборните платформи и програми на партиите: “На всички партии програмите и платформите - като ги погледнеш - мед и масло тече. Друг е въпросът какво се случва в последствие. Това не беше пречка. Движение “ДНЕС“ имат дългогодишен опит в борбата с монополите, помогнали са на много хора. Аз си спомням и времената през 2010 година, когато събраха 730 000 подписа срещу монополите. Позициите са ни доста сходни и това не се оказа пречка“.

 

“Самото нещо, че има предварителни избори, съвсем честни, в които не участва никой от партията като кандидат... сега, за някой член не знам може и да се е кандидатирал, но за ръководството със сигурност никой не участва като кандидат. Мисля, че това е доста демократичен процес, всеки да може да може да номиринира свой съгражданин, да го подкрепи. Тези хора не са зависими от някои стари муцуни - ако мога така образно да ги нарека“, продължи Титюков.

 

Той отговори и на въпроса дали другите партии ще вземат примера и ще го приложат в листите си и програмите си за следващите избори така: “Трудно ми е да се ангажирам. Малко е вероятно, но мога да кажа, че... не знам, кога ще са следващите избори, дай Боже да са след 4 години, тъй като не е хубаво за страната, за инвестициите, които се правят тук - да има по-често избори. “Кауза България“ ще повтори това, но с малко повече подготовка, защото наистина това е много пряка демокрация - хората да наредят листата. Не смятам, че традиционните партии, които се очертава да попаднат в парламента, ще имат волята да променят Избирателния кодекс“.Назад