Връзка с нас
К. Георгиев
Е. Сарафян

Георги Георгиев - водач на листата на ПП

22/04/2013

ДАВА СЕ ВЪЗМОЖНОСТ ГРАЖДАНИТЕ ДА ИМАТ СВОИТЕ ИСТИНСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА

 

Интервю с Георги Георгиев – водач на листа на ПП „Кауза България” за 16 МИР гр. Пловдив


Вълната на протеста срещу монополите отмина, правителството падна, институциите се задействаха, като че ли тенденциите към самоубийство отшумяха и дано е така... Какво всъщност се случи, много граждани си задават този въпрос? Откъде тръгнахме и къде стигнахме? 

Случи се това, за което предупреждавахме през последните две години.
От самото си създаване, преди повече от 4 години, Гражданско движение « ДНЕС» има като основна цел - борбата с произвола на монополите.  Защо точно монополите? – Защото на практика няма истинска конкуренция и защото държавата го позволява – няма никакъв контрол.

  Какво трябва да се направи за в бъдеще? 

Вариантите са два: или трябва да действат правилата на пазарната икономика, а това зависи от държавата, като създаде такива условия, или трябва да бъде упражняван качествен контрол върху тези дружества - като се даде възможност на гражданите да участват в това.

  Какви сигнали за нередности от монополистите получавате във вашите офиси и в частност в Пловдив? 

Основните оплаквания са свързани с топло и електроенергията от една страна и от друга финансовите институции и съдебната система. Консумацията на топлоенергия се отчита недостатъчно ясно и разбираемо за гражданите, което води до злоупотреби и несигурност на потребителите. Никой не е убеден, че заплаща това което е използвал. Банките променят едностранно условия по договорите  за отпуснати кредити, а това може да става само с писмено споразумения между двете страни. Съдебната система допуска да бъдат съдени длъжници само по документи, подадени от монополните дружества, без да присъстват и без да се защитят.

  Увеличи ли се гражданското общество у нас? 

Смятам, че е направена не малка крачка в тази насока. Хората са толкова потиснати и обезверени, че невярват, че нещо може да бъде променено. До преди година само си споделяха проблемите, а сега вече търсят и защитават своите права, включително и на улицата. Последните протести го доказаха.

   Какви изводи да си направим от февруарско-мартенските протести? 

Като формален повод за тези протести бяха високите сметки за ток, но това беше само капката, която преля чашата. Проблемите през последните години се трупаха и през всички четири години ГД «ДНЕС» алармираше за това. Управляващите обаче оставаха глухи и не предприеха нищо в тази насока.   Проблемът на проблемите – този, който води всички останали след себе си е тоталното обедняване на българите, именно това накара хората да излязат на улицата.

  Предстоят парламентарни избори. Ще намалее ли търговията с гласове или точно обратното – ще се увеличи? 

 При този глад и безпаричие всеки лев е добре дошъл. Така че условията са отлични.

Как да постигнем максимална прозрачност на вота? 

  Нека всеки да гласува: голям брой гласували – малък % купени гласове. Всеки да помисли добре за кого ще гласува. Дали кратката радост от получаването на една малка сума пари е за предпочитане или трябва да бъде даден нов шанс за България

Каква е позицията на движение „ДНЕС“ спрямо предстоящите избори?

Гражданско движение „ДНЕС” призова всички политически партии да отворят на сто процента своите листи за избрани от гражданите кандидат депутати, такива които наистина да работят само и единствено за народа и за България. На този призив се отзова единствено   ПП ”Кауза България”.  Тя е записана под   номер 32  в интегралната бюлетина и там са включени кандидатите на гражданите на България. Те бяха избрани и подредени след проведените първи граждански избори в нашата страна. Тяхна основна задача, затова те подписаха декларация, е да се борят за разрешаването на всички проблеми, поставени от гражданите на България. Самият факт, че единствено   „Кауза България”  отговори на този призив ясно показва отношението на останалите партии към проблемите в обществото. Аз като водач на листа на ПП „ Кауза България” за 16 МИР гр. Пловдив не правя изключение от останалите кандидати. Тези, които ме предложиха и избраха са убедени в това, а този факт още повече ме задължава. И тук искам да благодаря на ПП   „Кауза България”  за това, че дава възможност гражданите да имат своите истински представители в новия Парламент на България.

    Кои трябва да бъдат трите най-важни приоритета на бъдещото правителство?

1.Българско производство  
Да бъдат насърчавани и подпомагани по всички възможни начини българските производители на стоки и услуги в области като: туризъм, селско стопанство, промишленост.
2.Спеши антимонополни мерки , защото монополни отношения има в здравеопазването, енергетиката, банковото дело, образованието, не на последно място в политиката - партийния монопол.

3. Създаване на правила за граждански контрол във всички степени на управления на България.

 

20.04.2012Назад